Saturday, January 1, 2011

::: Ketawa Penawar Duka :::

Ketawa, gelak, laugh, warai.. i love it very2 much!! tp, 'Terlalu banyak ketawa lalaikan manusia kepada kematian'.. tajuk satu artikel dlm paper Berita Harian hari ni.. dalam artikel ni ada petikan dr ayat al - quran..

" Oleh itu bolehlah mereka ketawa sedikit (di dunia ini) dan mereka akan menangis banyak (pada akhirat kelak), sebagai balasan bagi apa yang mereka usahakan"

Surah at - Taubah
ayat 82

Oleh itu, sape2 yang banyak sangat gelak 2, berpada2 la lepas ni k (termasuklah diri sendiri).. Dulu, masa sekolah, kitorang siap ade slogan 'Hari ni ketawa, esok nangis'. Sebabnya mmg jadi mcm 2 pn. Hari ni punye la suke bergelak ketawa, esok mesti ade 'bencana' datang. Memang Allah byr cash! xpayah tunggu lama. Tapi biasa la 2, zaman kanak2 tengah nk membesar. Tak fikir masalah pn. Beza bila da besar sikit ni kan..hehehe..

Tapi, kadang2, dengan bergelak ketawa pn dapat 'menutup' atau 'mengaburi' mata orang lain dengan masalah yang kita hadapi (ala2 hipokrit jugak la). Sape setuju angkat tangan! Sebabnya, it's really happen to me..knnn..

Walaupun kadang2 gelak sebab tak nak orang tau kita ada masalah, tapi, takut nanti orang ingat kita ni tak serius @ suka main2!. haa..kan da susah. tp saya da besar ok, this year i'm going to be 22 years old~ kalau orang dulu2 anak dah 5 tau!.

Tak kisah la, ape pun, mulakan hari kita dengan senyuman~ (walaupun dalam hati hanya Allah je yang tau) :).......

2 comments:

  1. guna kn follow me..hahahaha..
    jgn bgtau org lain tau..
    rahsia kita ni..hehe

    ReplyDelete